Acasă > Studii de masterat
Învățământ cu frecvență (ZI)
Informații generale
- Domeniul pentru studii universitare de masterat: Ingineria produselor alimentare
- Durată: 2 ani (4 semestre)
- ECTS: 120 credite
- Stadiul acreditării: acreditată
- Nivel CNC (Cadrul Național al Calificărilor): 7
- Responsabil de program: prof.univ.dr. Simona Oancea
Misiunea programului de masterat ACSA
Misiunea de învățământ și de cercetare științifică a programului de masterat ”Asigurarea calităţii şi siguranţei alimentelor” constă în formarea de specialişti cu înaltă calificare în realizarea activităţii de implementare a sistemelor de asigurarea calității și siguranței produselor alimentare, la orice nivel, precum și de cercetare științifică şi pregătire continuă în domeniul industriei alimentare, în corelație cu elementele din nomenclatorul național de calificări.
Programul de masterat ”Asigurarea calităţii şi siguranţei alimentelor” răspunde cerințelor actuale de pe piața forței de muncă, de pregătire avansată a specialiștilor în domeniul calității produselor alimentare, asigurând competențe profesionale în: proiectarea, implementarea și evaluarea în fabrici a sistemelor de management al calității și siguranței alimentare; realizarea unui sistem integrat (calitate, siguranță, mediu) în industria alimentară; realizarea auditului sistemelor de calitatea și siguranța alimentelor; elaborarea de proceduri standard de operare de-a lungul lanțului alimentar; desfășurarea de activități de cercetare în domeniul calității și siguranței alimentului, precum și competențe transversale (aplicarea metodelor şi conceptelor specifice domeniului şi calificării în activităţi practice şi de cercetare ştiinţifică; organizarea şi coordonarea unei echipe de lucru conform pregătirii profesionale pe activităţi specifice domeniului şi calificării; identificarea şi descrierea nevoilor ţintă de formare specifice domeniului).
Cunoștințele dobândite le asigură absolvenților înțelegerea legislaţiei europene şi internaţionale în domeniul calităţii şi siguranţei alimentului, analiza potenţialilor contaminanţi de natură biologică, chimică, fizică şi biochimică pe grupe de produse alimentare, descrierea sistemelor de management integrat în organizaţii cu profil alimentar, cunoașterea metodelor specifice în planificarea şi desfăşurarea activităţilor de audit (produs, proces, sistem), utilizarea metodelor de cercetare științifică.
Aptitudini dobândite: cunoaşterea schemei logice de creare şi implementare a unui Sistem de Management al Calității și Siguranței Alimentare (SMCSA), utilizarea metodologiilor specifice de cercetare pentru creșterea calității și siguranței alimentare, utilizarea echipamentelor moderne de evaluare și analiză a calității și siguranței alimentare, metode şi strategii de aplicare a managementului integrat, aplicarea principiilor şi metodelor specifice în planificarea şi desfăşurarea activităţilor de audit, elaborarea de proiecte profesionale și/sau de cercetare, utilizând inovativ un spectru variat de metode cantitative și calitative.
Aceste competențe, cunoștințe și abilități sunt în concordanţă cu rezultatele învățării și cu standardele naţionale şi internaţionale conform legislației în vigoare în cazul programelor de masterat (https://www.edu.ro/studii-masterat)., precum și în concordanţă cu strategia ULBS şi cu strategia Facultăţii de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului ȘAIAPM.
Obiectivele programului de masterat ACSA
Obiectivele programului de studii universitare de masterat ”Asigurarea calităţii şi siguranţei alimentelor” din cadrul Facultății de Științe Agricole Industrie Alimentară și Protecția Mediului (ȘAIAPM) sunt:
- formarea de specialiști în domeniul Ingineriei produselor alimentare, capabili de a contribui la creșterea calității și siguranței alimentelor pe toate verigile lanțului alimentar
- fundamentarea teoretică și practică a cunoştinţelor de specialitate şi dezvoltarea opticii interdisciplinare, integratoare, în vederea pregătirii de specialişti competenţi în domeniul calității alimentelor, diversificării funcționale a produselor alimentare în concordanţă cu exigenţele actuale
- cunoașterea aspectelor legate de legislaţia din domeniul protecţiei consumatorilor și cea specifică agenţilor economici din industria alimentară
- stimularea interesului pentru problemele noi ridicate de cunoașterea științifică, prin participarea la programe de cercetare ştiinţifică locală, naţională şi internaţională cu teme fundamentale şi aplicative din domeniile industriei alimentare
- promovarea cercetării științifice prin stimularea pentru continuarea cu studii postuniversitare/ grade didactice I și II, dar și pentru continuarea cercetării științifice pentru soluționarea problemelor noi identificate în domeniu – cu studiile de doctorat
Ocupații înscrise în RNCIS pentru programul de masterat ACSA
Cod COR/ESCO: 214129 – Denumire COR/ESCO: specialist în domeniul calității
Cod COR/ESCO: 214130 – Denumire COR/ESCO: auditor în domeniul calității
Cod COR/ESCO: 214134 – Denumire COR/ESCO: consultant sistem de calitate
Documente
Descrierea competențelor în conformitate cu Cadrul Național al Calificărilor (CNC)
Întocmit: Responsabil de program ACSA, Prof.univ.dr. Simona Oancea