skip to Main Content

Sesiunea anuală a Cercurilor Științifice Studențești

La Ferma Didactică Rusciori a Facutății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului din Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, s-a desfășurat în data de 23 mai 2025, Sesiunea anuală a Cercurilor Științifice Studențești, ajunsă la a a XXIV ediție pentru profilul alimentar, respectiv, a XXII-a ediție, pentru profilele agricol și de protecția mediului. Lucările s-au desfășurat în cadrul a 4 secțiuni și au fost prezentate cu entuziasm 47 lucrări, realizate de către 66 de studenți, de la toate programele de studii ale facultății, începând de la anul I și până la nivelul de doctorat.

Dintre aceștia, 6 studenți au fost de la universități europene de prestigiu (Universite Claude Bernard Lyon, Franța și University of Molise, Italia), care au prezentat rezultatele cercetărilor realizate împreună cu cadrele didactice în cadrul programelor de tip Erasmus – studii sau internship – desfășurate la ULBS.

Pentru domeniul Alimentar a fost apreciat în mod deosebit nivelul ridicat al cercetărilor realizate în acest an de către studenții noștri în direcții foarte diversificate, de la investigarea caracteristicilor unor fructe și plante cu calități nutritive deosebite (precum păducelul sau spanacul), la obținerea de produse inovative (fie sub forma de pulberi alimentare, fie ca iaurturi sau înghețată îmbogățite sau dulciuri sugar-free) și până la optimizarea tehnologiilor de producere a alimentelor (de exemplu, prin folosirea ultrasunetelor). O atenție deosebită a
fost acordată cercetărilor în domeniul alimentelor funcționale, valorificării reziduurilor alimentare și plantelor insuficient valorizate și identificării de noi soluții de ambalare sustenabilă. Pentru domeniile Agricol și Protecția mediului, cercetările au abordat aspecte legate de conservarea resurselor genetice pentru agricultură și alimentație, monitorizarea calității solului și a apei, reducerea poluării mediului, reconstrucție ecologică, managementul inteligent al livezilor și podgoriilor, agroturism, tehnologii de cultivare a  plantelor și de exploatare a animalelor în zone colinare și montane.

Studenților participanți li s-au înmânat diplome de către decanul Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului, prof. univ. dr. ing. Camelia Sava.

Spre deliciul tuturor, activitatea s-a încheiat cu o degustare sub deviza ”cei mai buni mici îi găsiți la Piața Dacia din Sebeș, jud. Alba”, sponsorizată de către I.F. Groza Dan (”Micii de Daia”), reprezentată prin studentul Groza Răzvan din anul IV, de la specializarea Ingineria
Produselor Alimentare.

.
Back To Top