skip to Main Content

”Sărbătoarea Tuberozelor” de la Hoghilag

Cea de-a VI-a ediție a Sărbătorii Tuberozelor de la Hoghilag, din județul Sibiu, s-a desfășurat în perioada 7 și 8 august 2021. La manifestare au fost invitați toți iubitorii de tuberoze, dar și de tradiție, cultură și artă. Momentul special al evenimentul a fost reprezentat de depunerea oficială a dosarului prin care tuberoza de Hoghilag devine prima floare din România cu indicație protejată la nivel european. Acest demers a fost inițiat și pus în aplicare de domnul drd. ing. Ionuț Diaconeasa.
Producătorii din acest areal al judeţului Sibiu, sprijiniți de grupul aplicant – Asociaţia ”Centrul de Excelenţă pentru Promovarea Comunei Hoghilag”, au prezentat Ministerului Agriculturii, în data de sâmbătă 7 august, documentaţia pentru evaluare în vederea obţinerii ulterioare din partea Comisiei Europene (CE) a Indicaţiei Geografice Protejate (IGP).
Evenimentele au fost deschise  sâmbătă 7 august 2021, cu o conferință de presă în care a fost prezentată o parte din documentația ce urmează să fie depusă la Bruxelles prin care s-a prezentat unicitatea plantei, descrierea botanică și modul de cultivare. Apoi, delegația Ministerului Agriculturii împreună cu presa a efectuat un tur ghidat al grădinilor de tuberoze din Hoghilag.
Au urmat evenimente artistice ce s-au desfășurat până la sfârșitul zilei de duminică 8 august 2021.
Unul dintre principalii parteneri a fost Universitatea Lucian Blaga din Sibiu prin Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului.
Voluntarii provin de la universități de profil, iar munca lor a fost foarte importantă în organizarea acestei manifestări. Este vorba despre Ioana Oniga de la ULBS Sibiu – anul I, Master MPMA; Maria Diaconeasa, anul II la Facultatea de Agricultură, USAMV Cluj-Napoca și Alexandra Hasu, anul I, Master MDDZR, ULBS Sibiu.
Back To Top