Acasă > Studii de masterat
Învățământ cu frecvență (ZI)
Informații generale
- Domeniul pentru studii universitare de masterat: Ingineria produselor alimentare
- Durată: 2 ani (4 semestre)
- ECTS: 120 credite
- Stadiul acreditării: acreditată
- Nivel CNC (Cadrul Național al Calificărilor): 7
Misiunea programului de masterat MPMA
Misiunea asumată în cadrul programului de masterat ”Managementul procesării moderne a alimentelor” constă în formarea de specialişti cu înaltă calificare în realizarea activităţii manageriale și de cercetare științifică și aplicativă în domeniul industriei alimentare.
Programul de studii ”Managementul procesării moderne a alimentelor” asigură formarea de competenţe profesionale în: Demonstrarea capacităţii de a documenta ştiinţific un proces inovativ de prelucrare din industria alimentară care să asigure obținerea de produse cu calități superioare cu consum minim de energie, cu factori de poluare reduși; Demonstrarea capacităţii de a utiliza metode moderne de proiectare a produselor, tehnologiilor și instalațiilor din industria alimentară folosind tehnici IT; Evaluarea și implementarea sistemelor moderne de conducere a proceselor tehnologice în industria alimentară,pentru obținerea unei producții cu calitate constantă și, în același timp, adaptabilă la schimbare; Demonstrarea capacității de implementare a sistemelor de management integrat a calității în industria alimentară având în vedere calitatea și securitatea produselor dar și calitatea mediului și securitatea muncii; Demonstrarea capacității de implementare a sistemelor de management și marketing în condițiile unei piețe dinamice pentru asigurarea rămânerii pe piață sau a cuceririi de noi piețe de desfacere, precum și competențe transversale şi afectiv-valorice în: Identificarea obiectivelor de realizat, a resurselor disponibile, condiţiilor de finalizare a acestora, etapelor de lucru, timpilor de lucru, termenelor de realizare aferente şi riscurilor aferente cercetării și producției; Identificarea rolurilor şi responsabilităţilor într-o echipă pluridisciplinară şi aplicarea de tehnici de relaţionare şi muncă eficientă în cadrul echipei de cercetare; Utilizarea eficientă a surselor informaţionale şi a resurselor de comunicare şi formare profesională asistată (portaluri Internet, aplicaţii software de specialitate, baze de date, cursuri on-line etc.)
Cunoștințele dobândite: Cunoaște metodele moderne, ecologice, de proiectare a produselor, tehnologiilor și instalațiilor din industria alimentară și rezolvă probleme în domeniu; Cunoaște tehnologii IT specifice, aplicabile la proiectarea și optimizarea produselor, a tehnologiilor și instalațiilor din industria alimentară; Cunoaște metode avansate de conducere a proceselor și tehnici de adaptare și optimizare a produselor și proceselor; Cunoaște tehnici de management și gestiune eficientă a proceselor și resurselor, inclusiv resurse umane; Cunoaște tehnici şi metode de management integrat al calității; Cunoaște sistemele de calitate și securitate a producției și produselor, precum și sistemele de calitate a mediului și igienă a muncii; Cunoaște piața în domeniu; Cunoaște sistemele de management și marketing în domeniu.
Aptitudini dobândite: Poate să documenteze, să proiecteze și să optimizeze în mod științific un proces avansat de prelucrare din industria alimentară; Poate alege și aplica, pe baze științifice, tehnologiile moderne ecologice pentru procese specifice din industria alimentară; Poate să folosească în mod creativ cunoștințele dobândite pentru rezolvarea de probleme în domeniu; Poate să folosească înțelegerea textelor de specialitate și gândire critică pentru a aprecia oportunitatea și fezabilitatea soluțiilor și pentru a elabora studii şi rapoarte publicabile sau aplicabile profesional; Alege metode eficiente și adecvate de proiectare a alimentelor; Alege metode eficiente și adecvate de proiectare a tehnologiilor și instalațiilor din industria alimentară; Alege tehnici IT profesionale eficiente și adecvate, aplicabile la proiectarea tehnologiilor și instalațiilor din industria alimentară; Poate evalua și implementa sisteme avansate de conducere și optimizare a proceselor tehnologice în industria alimentară; Poate realiza producție cu calitate constantă în orice condiții; Este capabil sa asculte activ, să comunice și să acorde feedback; Poate să elaboreze și implementeze sisteme de management integrat al calității în industria alimentară; Poate aprecia calitatea și securitatea producției și produselor; Poate aprecia calitatea mediului și aspectele legate de igiena și sănătatea muncii; Poate implementa soluții de management și marketing pentru asigurarea rămânerii pe piață sau a cuceririi de noi piețe de desfacere în domeniu; Apreciază avantajele și limitele diverselor sisteme de management și marketing; Se adaptează la cerințele pieții.
Responsabilitate și autonomie: Poate analiza obiectiv rezultatele muncii personale și a echipei și poate identifica soluții optime și /sau oportunități de îmbunătățire, cu evaluarea performanțelor; Se implică în procese de învățare continuă pentru actualizarea cunoștințelor în domeniul protecției mediului; Se implică direct în rezolvarea problemelor și în cercetare; Este preocupat de îmbunătățirea continuă, inclusiv în domeniul IT, răspunde la solicitări; Poate să gestioneze autonom și cu asumarea responsabilității deciziilor un proces/ produs, inclusiv de inovare, de la idee la implementare; Poate să adapteze și optimizeze autonom și cu asumarea responsabilității deciziilor un proces de producție dintr-o unitate de industrie alimentară
Aceste competențe, cunoștințe, aptitudini și sunt în concordanţă cu rezultatele învățării și cu standardele naţionale şi internaţionale conform legislației în vigoare în cazul programelor de masterat (https://www.edu.ro/studii-masterat), precum și în concordanţă cu strategia ULBS şi cu strategia Facultăţii de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului ȘAIAPM.
Obiectivele programului de masterat MPMA
Obiectivele programului de studii universitare de masterat ”Managementul Procesării Moderne a Alimentelor” din cadrul Facultății de Științe Agricole Industrie Alimentară și Protecția Mediului ȘAIAPM sunt:
- Crearea de specialiști în domeniul procesării alimentelor la nivel național și internațional;
- Crearea de specialiști eficienți, adaptabili, capabili să își asume roluri și responsabilități în echipe;
- Pregătirea masteranzilor pentru inserția pe piața muncii;
- Însușirea de către masteranzi de cunoștințe aprofundate la nivel managerial în ariile disciplinelor de profil;
- Implicarea masteranzilor și absolvenților în activitățile de cercetare științifică și aplicativă specifice domeniului;
- Asigurarea condițiilor materiale și educaționale pentru dobândirea competențelor de a documenta, proiecta științific, organiza, realiza practic și analiza sisteme avansate de management al calității și procese avansate de prelucrare din industria alimentară.
Ocupații înscrise în RNCIS pentru programul de masterat MPMA
Cod COR/ESCO: 214538 Denumire COR/ESCO: specialist tehnologia alimentelor
Cod COR/ESCO:214518 Denumire COR/ESCO: expert inginer industria alimentară
Denumire COR/ESCO: 214516 Denumire COR/ESCO: proiectant inginer produse alimentare
(conform RNCIS)
Documente
Descrierea competențelor în conformitate cu Cadrul Național al Calificărilor (CNC)
Întocmit: Responsabil de program MPMA, Conf. dr. ing. Ion Dan Mironescu