skip to Main Content

„Iulian PĂNESCU, absolvent al Facultăţii de Ştinte Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului(S.A.I.A.P.M),Specializarea  Montanologie, promoţia 2004-2009 și a specializării de master, Gestiunea Durabilă a Zonei Montane.

Încă de la frageda vârstăde 11 ani am fost un iubitor al naturii și al drumețiilor montane, urmând ca la majorat să fiu atras de meseria de salvamontist pe care am practicat-o timp de 12 ani, bătătorind săptămânal potecile Munților Făgăraș, Cindrel și Lotru.

Am ales acestă specializare din dorința de a cunoaște tot ceea ceoferă zona montană și de a deveni un specialist în acest domeniu.În timpul facultății, student fiind, am fost angajat ca salvamontist profesionist în cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu.

Aportul Domnilor Profesori a fost unul foarte important în cariera mea, competențele și abilitățile dobanditeimi sunt de mare folos în ceea ce euprofesez.Cursurile, seminariile, temele complexe care necesitau ore întregi de studiu, examenele pentru care trebuia să mă pregătesc pe parcursul sesiunilor m-au ajutat la acumularea unor cunoştiinţe specifice zonei montane: flora, fauna  sau a fenomenelor meteorologice.

Pe această cale vreau să mulţumesc Domnilor Profesori pentru pregătire, pentru înțelegere, pentru faptul că nu au lăsat întrebări fără răspuns şi nu în ultimul rând pentru profesionalismul și dăruirea pe care ne-au arătat-o mie şi colegilor mei de generație.

În prezent meseria pe care o practic este de Ghid Montan, pe care am aprofundat-o în cadrul Asociaţiei Ghizilor Montani din România, a cărui membru sunt încă din 2005.

De-alungul celor aproape 11 ani de activitate am condus în siguranță câteva mii de turiști români și străini pe potecile munților; Făgăraș, Cindrel, Lotru, Bucegi, Baiului, Piatra Mare, Piatra Craiului, Ciucaș, Retezat, Parâng, Apuseni, Latoriței și Căpățânii. Prin intermediul meseriei am avut ocazia să cunosc turiști din toată lumea: Germania, Anglia, Austria, Elveția, Franța, Irlanda, Scoția, Finlanda, Suedia, Norvegia, Spania, Portugalia, Croația, Polonia, Belgia, Cipru, Malta, Noua Zeelandă, Rusia, Olanda, Australia, SUA, Canada, Argentina, Mexic, Venezuela, Africa de Sud, China și Japonia și să-i ghidez prin Munții Carpați.”

Back To Top